Q’s and A’s ConcerningAnesthesiologist Assistants in Florida

1. Q: How are AAs in Florida regulated?

A: Anesthesiologist Assistants (AA’s) are governed by Section 458.3475, Florida Statutes.
AA practice is regulated by the Board of Medicine. The Board has established an AA Committee,
which concentrates on AA licensing and rulemaking. An anesthesiologist who supervises an
anesthesiologist assistant must be board certified or board eligible, qualified in the medical
areas in which the anesthesiologist assistant performs, and is liable for the performance of the
anesthesiologist assistant. An anesthesiologist or group of anesthesiologists must, upon
establishing a supervisory relationship with an anesthesiologist assistant, file a written protocol
with the Board of Medicine. Below are some of the common questions concerning AAs and
their relationship with CRNAs.

2. Q: What canan AA do?

A.An AA can perform most anesthesia-related functions under the direct supervision of an
anesthesiologist and in accordance with a protocol, except that an AA may only "assist" with
epidurals and spinals. In 2015 the Board of Medicine rejected an attempt by AAs to read
“assist” to mean the same as “perform,” and denied a declaratory statement petition that would
have allowed AAs to perform epidurals. An AA may assist an anesthesiologist in developing and
implementing an anesthesia care plan for a patient. In providing assistance to an
anesthesiologist, an AA may perform any of the following functions that are included in the AA’s
protocol while under the direct supervision of an anesthesiologist:

e Obtain a comprehensive patient history and present the history to the
supervising anesthesiologist.

e Pretest and calibrate anesthesia delivery systems and monitor, obtain, and
interpret information from the systems and monitors.

e Assist the supervising anesthesiologist with the implementation of medically
accepted monitoring techniques.

e Establish basic and advanced airway interventions, including intubation of the
trachea and performing ventilatory support.

e Administer intermittent vasoactive drugs and start and adjust vasoactive
infusions.

e Administer anesthetic drugs, adjuvant drugs, and accessory drugs.

e Assist the supervising anesthesiologist with the performance of epidural
anesthetic procedures and spinal anesthetic procedures.

e Administer blood, blood products, and supportive fluids.
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e Support life functions during anesthesia health care, including induction and
intubation procedures, the use of appropriate mechanical supportive devices,
and the management of fluid, electrolyte, and blood component balances.

e Recognize and take appropriate corrective action for abnormal patient responses
to anesthesia, adjunctive medication, or other forms of therapy.

e Participate in management of the patient while in the post-anesthesia recovery
area, including the administration of any supporting fluids or drugs.

e Place special peripheral and central venous and arterial lines for blood sampling
and monitoring as appropriate.

3. Q: What are the supervision requirements for an AA in Florida?

A: The law requires that licensed AAs be under the “direct supervision” of a board certified
or board eligible anesthesiologist at all times while providing anesthesia services. “Direct
supervision” is defined in the law as: “the onsite, personal supervision by an anesthesiologist
who is present in the office when the procedure is being performed in that office, or is present
in the surgical or obstetrical suite when the procedure is being performed in that surgical or
obstetrical suite and who is in all instances immediately available to provide assistance and
direction to the anesthesiologist assistant while anesthesia services are being performed.”
Section 458.3475(1)(g), Florida Statutes. An anesthesiologist may not supervise more than four
AAs at any one time.

4. Q: What are the supervision requirements for AA trainees?

A. The AA statute requires licensed AAs to be under the “direct supervision” of a board
certified or board eligible anesthesiologist whenever they are involved in an anesthetic
procedure. However, the law completely exempts unlicensed AA trainees from the
requirements of the statutes governing AA practice, including the supervision requirement.
Furthermore, the law expressly states that the supervising anesthesiologist is liable for the
performance of the licensed AA. However, there is no similar provision in the law that makes
the supervising anesthesiologist liable for the performance of an unlicensed AA trainee.

The Board of Nursing has issued a Declaratory Statement stating thatCRNAs arenot authorized
to superviseunlicensed AA trainees (Final Order No. DOH-06-1351-DS-MQA).

5. Q: Under what title is an AA permitted to practice?

A: State law (Section 458.3475, Florida Statutes) requires an AA to “clearly convey to the
patient that he or she is an anesthesiologist assistant.”

6. Q: Can a CRNA be relieved for a break/lunch by an AA?

A.AAs are licensed to perform medical services delegated and directly supervised by a
supervising anesthesiologist. Nothing in the Nurse Practice Act or Section 458.3475, Florida
Statutes permits a CRNA to delegate any nursing or medical services to an AA. CRNAs are
expressly prohibited by a Board of Nursing rule form delegating or contracting for the
performance of professional responsibilities by a person when the licensee delegating or
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contracting for performance of such responsibilities knows, or has reason to know, such person
is not qualified by training, experience, and authorization when required to perform them.

When circumstances dictate that a CRNA or SRNA will be relieved by an AA, the CRNA should be
relieved by the AA’s supervising anesthesiologist, who may then delegate to the AA at his/her
discretion. In such case, the law is clear that the supervising anesthesiologist will be liable for
any act or omission of an AA acting under the anesthesiologist's supervision and control.

Similarly, a CRNA or SRNA should not be relieved by an unlicensed AA trainee; but rather by the
supervising anesthesiologist, who may then delegate to the AA trainee at his/her discretion.

7. Q: Can a CRNA relieve an AA?

A. Nothing in the Nurse Practice Act or Section 458.3475, Florida Statutes expressly
prohibits a CRNA from relieving an AA. However, because the AA statute requires AAs to be
under the “direct supervision” of an anesthesiologist whenever they are involved in an
anesthetic procedure, the decision to relieve an AA must be made by the supervising
anesthesiologist. Any patient of an AA is simultaneously a patient of the supervising
anesthesiologist. Therefore, a CRNA who is relieving an AA for any reason should do so only at
the request of and with the approval of the supervising anesthesiologist.

8. Q:What is the ratio of supervising physicians to AAs?
A: An anesthesiologist is permitted to supervise up to 4 AAs at the same time.
9. Are Anesthesiologist Assistants allowed to introduce themselves as Anesthetists?

A. No.Anesthesiologist’s Assistants must introduce themselves as an Anesthesiologist’s
Assistant and NOT an Anesthetist.

10. Q: What Should a CRNA do if he/she observes a violation by an AA?

A: If a CRNA observes a violation involving an AA, of any rule or statute under which the AA
practices, or which the CRNA considers a threat to the safety or well-being of a patient, the
supervising anesthesiologist should be informed immediately. The supervising anesthesiologist
is the practitioner who is directly responsible for the actions of the AA.

Additionally, if a CRNA observes an AA practicing in violation of law, the CRNA has an obligation
to report such violation to the Department of Health. Rule 64B9-8.006 (u) requires all nurses to
“report to the department any licensee . . . who the nurse knows has violated the grounds for
disciplinary action set out in the law under which that person is licensed and who provides
health care services in a facility licensed under Chapter 395, F.S., or a health maintenance
organization certificated under Part | of Chapter 641, F.S., in which the nurse also provides
services.”

Here is the link for reporting violations to the Department of Health complaint (this can be done
anonymously): http://www.floridahealth.gov/licensing-and-regulation/enforcement/
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